enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
31,9679
EURO
34,6025
ALTIN
2.229,03
BIST
9.111,50
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
PazarGök Gürültülü
15°C
PazartesiAz Bulutlu
15°C
SalıAz Bulutlu
19°C
ÇarşambaAz Bulutlu
19°C

Artık Ötüken’e gitmeye gerek yok

Artık Ötüken’e gitmeye gerek yok

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly’ü makamında ağırladı. Kazakistan ve Mamak’ta eğitim, kültür, tarih, sosyal belediyecilik alanlarında ortaklaşa yapılacak çalışmaların görüşüldüğü ziyarette Başkan Köse,  Kazakistan kültürünü Mamak’ta yaşatmak adına Durali Alıç Mahallesi’nde inşa edilecek Bilge Tonyukuk Anıtı ve Parkı hakkında bilgi verdi. İki kardeş devletin her türlü işbirliğini geliştirmesi adına yapılan çalışmaların önemli olduğunu kaydederek, karşılıklı fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Köse, “Milletlerin ve devletlerin tarihine kazılan isimler vardır. Tarihimize ve kültürümüze duyduğumuz bağlılığın yansıması olan Bilge Tonyukuk’un Mamak’ımızda yaşayacak olmasından gurur duyuyorum. Değerlerimizi yaşatmak hayalimizdi. Bu hayallerimizi gerçekleştiriyoruz. Türk dünyasının değerlerini Mamak’ımızda bir mozaik gibi yaşatacağız. Artık vatandaşlarımız Ötüken’e gitmeye gerek kalmadan Mamak’a gelecek” dedi. Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly yapılacak parktan dolayı Başkan Köse’ye teşekkür ederek, “Geçmişteki kültürümüzden ayrı yaşayamayız. Kazakistan ve Türkiye açısındaki bağların kuvvetlenmesi için bu tarz organizasyonlar önemli. Çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Bilge Tonyukuk Mamak’ta yaşatılacak

Durali Alıç mahallesi’nde 16 bin metrekarelik alanda inşa edilecek parkta, Bilge Kağan anıtı, Kazakistan Bayrağı için bitkisel motif çalışması, Kazakistan’ın önde gelenlerini yansıtacak anıtlar, Eski Türk Devletlerini vurgulayacak 16 adet dinlenme alanı, Selçuklu Devleti’nin motiflerini vurgulayacak meydan ve portatif havuz yer alacak.

Bilge Tonyukuk kimdir?

Bilge Tonyukuk, adı bilinen ilk Türk yazar, tarihçi ve büyük devlet adamıdır. Tonyukuk, 8’inci asırda Göktürkler devrinde yaşamış; İlteriş Kağan, Kapagan Kağan, Bögü Han ile Bilge Kağan’a baş vezirlik yapmış, bazı savaşlarda başkomutan olarak vazife görmüştür.

Bilge Tonyukuk Yazıtı nedir?

Yazıt, Göktürkler devrinde başkomutanlık ve vezirlik yapmış olan Bilge Tonyukuk tarafından yazılmıştır. Bilge Tonyukuk’un yaşadığı döneme ait tarihi olaylara yer verilen yazıtta bağımsızlık için verilen mücadeleler ve Türklerin savaş teknikleri üzerine anektodlar yer alıyor. “Türk” adının geçtiği ilk buluntu olarak biliniyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.