enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
31,9679
EURO
34,6025
ALTIN
2.229,03
BIST
9.111,50
AdanaAdıyamanAfyonAğrıAksarayAmasyaAnkaraAntalyaArdahanArtvinAydınBalıkesirBartınBatmanBayburtBilecikBingölBitlisBoluBurdurBursaÇanakkaleÇankırıÇorumDenizliDiyarbakırDüzceEdirneElazığErzincanErzurumEskişehirGaziantepGiresunGümüşhaneHakkariHatayIğdırIspartaİstanbulİzmirK.MaraşKarabükKaramanKarsKastamonuKayseriKırıkkaleKırklareliKırşehirKilisKocaeliKonyaKütahyaMalatyaManisaMardinMersinMuğlaMuşNevşehirNiğdeOrduOsmaniyeRizeSakaryaSamsunSiirtSinopSivasŞanlıurfaŞırnakTekirdağTokatTrabzonTunceliUşakVanYalovaYozgatZonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
PazarGök Gürültülü
15°C
PazartesiAz Bulutlu
15°C
SalıAz Bulutlu
19°C
ÇarşambaAz Bulutlu
19°C

Uzmanından “Kulağınızı pamuklu çubukla temizlemeyin” uyarısı

06.12.2020
2.454
A+
A-
Uzmanından “Kulağınızı pamuklu çubukla temizlemeyin” uyarısı

Kulak çöpü ile kulak yolunun temizlenmeye çalışılmasının toplumda çok yaygın bir durum olduğu ancak son zamanlarda yayınlanmış bilimsel çalışmaların bu tür bir alışkanlığın olumsuz sonuçları olabileceğini gösterdiği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Kızılağaçlı, kulak kiri temizliğinin, kulak temizleme çubuğu şeklinde bilinen pamuklu çubuklar veya kulağın iç bölümüne sokulan başka yabancı cisimlerle yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bu tür işlemlerin kirin kulağın iç bölümüne itilmesine sebep olduğunu kaydeden Kızılağaçlı, “Kulak kanalının girişinde, kılların bulunduğu bölgede, deri içindeki özel yağ bezleri tarafından serumen adı verilen koyu sarı veya açık kahverengi renkte doğal bir salgı oluşturulur. Bu salgının kulak kanalını koruyucu, kayganlaştırıcı ve mikroplara karşı koruyucu özellikler vardır. Aslında temizlenerek yok edilmemesi gereken bu doğal vücut salgısının sık sık temizlenerek yok edilmesi kulak kanalında kurumaya ve kaşıntıya neden olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Kulak kanalının hiç temizlenmese de zaman içinde kendiliğinden dışarı atıldığını aktaran Kızılağaçlı, şunları kaydetti:

“Kulak kanalı, çoğunlukla kişilerin kulak temizliği sırasında pamuklu çubuklar ile serumeni derine itmeleri sonucunda tıkanır. Kulak kanalı girişinin bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesini ve tıkanmasına neden olur ve yapılmamalıdır. Evde yapılan kulak mumu uygulaması veya kullanılan kulak çubukları kulağı temizlemez çünkü kulak salgısı olan buşon, kulağın iç kısmında oluşmaz. Bu şekilde yapılan temizleme yöntemleri, kulağın dış kısmına doğru atılmış ve burada bulunan buşonun daha çok kulak içine doğru itilmesine neden olur.’’

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.